top of page

Drausmės lentelės. Kada ir kam jos taikomos?

Dažnai pasitaiko, kad tėvai tikisi iš vaiko tam tikro elgesio, tačiau vaikui norisi užsiimti visai kitais dalykais nei nori tėvai. Kaip elgtis tėvams ir kaip padaryti, kad be didelio vargo ir pykčių tėvai paskatintų vaiko elgesį jiems norima kryptimi? Taigi, vaiko teigiamo elgesio ugdymas tampa tam tikru iššūkiu ir nelengva užduotimi. Šiame straipsnyje rasite, kaip atrodo vaikų elgesio lentelė arba drausmės lentelė, kuri kartais dar vadinama ir motyvacine lenta vaikams. Principas yra tas pats. Bet primiausia - kam drausmės elgesio lentelės geriausiai tinka ir kokiam elgesiui skatinti galima jas panaudoti.



Efektyvus teigiamo elgesio skatinimo būdas.

Dauguma tėvų susiduria su tam tikromis savo atžalų drausmės problemomis. Tada iškyla klausimas, kokį auklėjimo būdą pasirinkti, kad poveikis būtų ilgalaikis. Pasiūlysiu vieną drausminimo ir skatinimo būdą – drausmės lenteles. Jas, aišku, galima vadinti įvairiai. Kantriai taikant šį metodą, galima išspręsti nemažai įvairių problemų. Gali būti, kad apie jį jūs jau girdėjote, galbūt netgi taikėte, bet nepavyko. Taigi kuo šis gražaus elgesio skatinimo būdas gali būti naudingas.


Pavyzdžiui, mano dukra gana paklusni dabar jau devynerių metų mergaitė. Bet labai nemėgsta tvarkytis savo kambario ir linkusi daiktus pasimesti kur papuola. Ilgai bandžiau ją tiesiog prikalbinti tvarkytis, kartais supykusi net pratrūkdavau barti. Prisipažįstu, tai visai neveikė. Nors seniai galvojau pritaikyti drausmės lentelę, bet delsiau, nes žinojau, kad ji pareikalaus ir mano kantrybės bei laiko. Taigi eilinį kartą pamačiusi, kad į dukros kambarį kojos jau beveik nebegalima įkelti, padariau jai drausmės lentelę ir pakabinau jos kambaryje ant skelbimų lentos. Ir mums šis auklėjimo būdas labai pasiteisino. Kol laikėmės drausmės lentelės taisyklių ir vėliau dar pakankamai ilgą laiką nustojus tai daryti, dukros kambarys atrodė pakankamai tvarkingas.

Taigi kam ir kaip pritaikyti auklėjimą drausmės lentelėmis?


Svarbu atkreipti dėmesį, kad drausmės lentelėms turi būti pasiruošę ne tik vaikai, bet ir tėvai. Jos turi būti pildomos nuosekliai kiekvieną dieną, todėl tėvai turi ne tik atrasti tam laiko, bet ir paprasčiausiai nepamiršti kiekvieną dieną sutartu laiku lentelę aptarti.

Kam tinka?

Mažiems vaikučiams (1-3 m.) drausmės lentelės netinka, nes jie dar negali lentelių suprasti. Labai paprastos drausmės lentelės galėtų tikti jau nuo ketverių metukų. O nuo penkerių šešerių (priklauso nuo to, kaip vaikas pajėgia suprasti siūlomas taisykles) jau tikrai galima vaikams pritaikyti šį auklėjimo metodą. Svarbu atkreipti dėmesį, kad drausmės lentelėms turi būti pasiruošę ne tik vaikai, bet ir tėvai. Jos turi būti pildomos nuosekliai kiekvieną dieną, todėl tėvai turi ne tik atrasti tam laiko, bet ir paprasčiausiai nepamiršti kiekvieną dieną sutartu laiku lentelę aptarti. Taip pat tėveliai turi kūrybingai ir kryptingai bei lanksčiai taikyti šį metodą. Visgi jis labai nesudėtingas, ne tik padeda įveikti sunkumus, bet ir skatina bendrauti, kartu su vaiku spręsti problemas, pasitariant, ieškant geriausių būdų jas įveikti.


Kokioms vaikų elgesio problemoms tinka?

Beveik visoms, jei tik tėvai kūrybingai jas taiko. Pagrindinės problemos, kurioms gali būti pritaikomos drausmės lentelės:


  • Elgesiui. Aiškiai sutariama, koks vaiko elgesys yra nepageidaujamas ir koks turėtų būti. Aptariamos visos pagrindinės elgesio problemos, kurios būdingos jūsų atžalai ir paaiškinama, kad būtent už kažkokį konkretų poelgį gaus pliusą, o jei taip nesielgs gaus minusą. Aiškinti vaikui reikia kuo paprasčiau, pavyzdžiui, „jei nešvariais batais bėgiosi iš lauko į savo kambarį, gausi minusą“.

  • Tvarkai. Konkrečiai su vaiku išsiaiškinama, ką, kaip ir iki kada jis turi susitvarkyti. Pavyzdžiui, „Šiandien mes tvarkėmės kartu ir tu matai, kaip turi atrodyti tvarkingas kambarys. Tikiuosi, kad taip jis atrodys kiekvieną vakarą prieš tau einant miegoti.“ Jei susitvarko, gauna pliusą, jei ne – minusą.

  • Asmens higienai. Jei vaikas nemėgsta valytis dantų, karpytis nagų ar praustis taip pat galima tai žymėti lentelėje.

  • Atsakomybei už kažką. Jei vaikas turi namuose pareigų ir nenoriai jas atlieka, pavyzdžiui, prastai rūpinasi naminio gyvūno priežiūra arba tam tikrais jam paskirtais darbeliais namuose. Pareigos surašomos ir pažymima atliko ar ne. Jei jums priimtina, paskatinimui vaikas už atliktus darbus gali rinkti žetonus, kurie po tam tikro laiko virsta pinigais (pvz., 1 žetonas lygus 20 centų ar pan.).

  • Bendravimui tarp brolių ir seserų. Šiuo atveju tėveliams reikėtų ypač lanksčiai pasižiūrėti į lentelės pildymą, nes gali iškilti daug įvairiausių niuansų, apie kuriuos galbūt ne iš karto pamąstysite. Vaikai gali norėti ginčytis dėl kiekvieno aspekto, todėl svarbus geras tėvų pasiruošimas prieš pristatant tokią lentelę. Reikalinga akcentuoti savitarpio pagalbą, geranoriškumą, konfliktų vengimą ir gebėjimą diplomatiškai juos spręsti. Pristatykite tai kaip bendrą jų projektą, už kurį atsakingi abu. Smulkiai nusakykite, ko tikitės iš abiejų. Atpildas galėtų būti susijęs su malonia vaikų veikla kartu, kad jie būtų suinteresuoti jį gauti. Pavyzdžiui, nuėjimas į filmą, važiavimas kartingais ar pan.

Skaitykite daugiau>> Tėvystės psichologija

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Kaip pildyti drausmės lentelę?

Kaip skatinti vaikus? Drausmės lentelė vaikui yra tarsi žaidimas, kuri užvedama turint tam tikrą tikslą. vaiko elgeso lentelės pildymas...

bottom of page