top of page

Kas trukdo ir kas padeda numesti svorio?


Dažnai, net ir atkakliai laikantis dietų, po kurio laiko kūno svoris sugrįžta. Kartais pagalvojama, štai, valgau kaip ir visi, tačiau vis tiek esu storas/stora. Kūno svoris nėra toks, kad būtų galima pasidžiaugti savimi. Net ir rūbą, kurį norėtum apsirengti, negali...nes kūno apimtys per didelės...Kas pakiša mums koją?


Išvardinsiu čia tik keletą psichologinių elgesio momentų, nors jų tikrai yra ir daugiau, kurie sutrukdo mums išlaikyti norimas kūno apimtis ir kas padeda numesti svorio.


Sąmoningas valgymas padeda numesti svorio.
Sąmoningas valgymas padeda numesti svorio.


Kas padeda numesti svorio?


Gerai žinoma, kad dauguma svorio metimo programų ilgame laikotarpyje praranda savo veiksmingumą. Maždaug 85% antsvorį turėjusių ir numetusių žmonių, per keletą metų vėl jį priauga arba net viršija pradinį svorį.

Besaikis valgymas, emocinis valgymas, išorinių veiksnių paskatintas valgymas ir valgymas reaguojant į potraukį tam tikram maistui siejama su svorio atgavimu ir padidėjimu po sėkmingo sulieknėjimo. Lėtinis streso poveikis taip pat turi didelę įtaką persivalgymui ir nutukimui.

Taigi, kaip efektyviai numesti svorio? Didžioji dauguma tyrimų įrodo, kad sąmoningas valgymas padeda efektyviai mesti svorį keičiant mitybos įpročius ir mažinant stresą. Įrodyta, jog individualios arba grupinės sąmoningo valgymo pratybos padeda įgyti tinkamus valgymo įpročius, o tai padeda mesti svorį ir ilgalaikėje perspektyvoje palaikyti pastovias kūno formas.

Pakeitus požiūrį į maistą, neigiami jausmai, kurie gali būti susiję su valgymu, pakeičiami sąmoningumu, pagerėja savikontrolė ir vyrauja labiau teigiamos emocijos. Kai išmokstame dėmesingi valgyti, padidėja mūsų ilgalaikio svorio metimo sėkmės tikimybė.


Kas trukdo numesti svorį?


BESAIKIS VALGYMAS - per trumpą laiką be „proto“ ir kontrolės suvalgomas didelis maisto kiekis. Sąmoningas valgymas gali drastiškai sumažinti besaikio valgymo epizodų sunkumą ir dažnį.


EMOCINIS VALGYMAS. Valgymas, išsauktas tam tikrų emocijų. Tyrimais nustatyta, kad po 6 savaičių grupinės intervencijos antsvorio turinčioms moterims emocinio valgymo atvejų sumažėjo nuo 4 iki 1,5 karto per savaitę. Kiekvieno besaikio ir nereikalingo valgymo epizodo sunkumas taip pat sumažėjo.

IŠORINIS VALGYMAS. Valgymas reaguojant į su maistu susijusias užuominas aplinkoje, tokias kaip maisto matymas, jo vaizdas ar kvapas.

Šios mūsų elgesio problemos skatina persivalgyti, o tai neigiamai atsiliepia mūsų kūnui. Be abejo, jų gali būti ir daugiau. Čia labai svarbu, padedant specialistui, stebėti save. Pirmiausia, atrasti svoriui "kenkiančius mygtukus" ir išmokti juos aplenkti. Būtent sąmoningas valgymas ir suteikia įgūdžių, reikalingų norint įveikti antsvorį lemiančius impulsus. Ar norite nepasiduoti instinktų užgaidoms?


Skaitykite daugiau >> kaip numesti svorio.


Jei norite efektyviai numesti svorio, mielai padėsiu nepasiduoti instinktų užgaidoms.


Parengė psichologė Sonata Vizgaudienė






Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page